< < Tilbage < < > > Frem > >

Lidt om hvordan man laver øl

Øl er en alkoholisk drik, der fremstilles ved en bryggeproces, hvori der indgår vand, malt og gær.
Der findes desuden en lang række andre ingredienser, der kan indgå i brygningen af de forskellige øltyper.
Ofte vil der være tale om humle, men også for eksempel råfrugt, koriander, chokolade, lakrids, kandis og honning anvendes.

Vand til ølbrygningDet vand der bruges til fremstilling, har ofte en speciel oprindelse, som eksempelvis en kilde, men det kræver som sådan ikke noget specielt vand til at brygge øl.
Kvaliteten af vandet påvirker dog i høj grad kvaliteten og smagen at det færdige øl.
Byg eller hvede til ølbrygning
Malten fremstilles hovedsageligt af byg, men andre kornsorter, såsom hvede, anvendes også. Fremstillingen af malt foregår i tre stadier: Støbning, spiring, tørring og eventuel ristning.
Malt, dvs. spiret byg eller anden kornsort, er den fundamentale råvare til ølbrygning. Malten bidrager til øllets smag og farve, yderligere er dens proteiner vigtige for dannelsen af skum og sidst, men ikke mindst er den næringskilde for gæren
Gær bruges til ølbrygning
Der findes mange forskellige gærarter, men det er kun særligt udvalgte gærarter, der bruges til ølbrygning.
Grundlæggende skelner man mellem to ølgærtyper, nemlig overgær og undergær.
Det har stor betydning for øllets karakter, om man vælger den ene gærtype eller den anden.
Undergæret øl gærer langsomt (typisk 1-2 uger) ved lav temperatur (5-10 grader) og lagres oftest i store tanke på bryggeriet.
Overgæret øl gærer hurtigt (typisk 3-6 døgn) ved omkring 20 grader.
Humle bitterstof og aroma til øl
Humle er en hurtigtvoksende slyngplante, der næsten udelukkende bruges til ølbrygning. Det er hunblomsten af humleplanten, der benyttes til ølbrygning.
Det er i høj grad humlen der er med til at bestemme øllets smag og bitterhed.
Humlen forøger også øllets stabilitet, og giver det en længere holdbarhedsperiode.
< < Tilbage < < > > Frem > >